mandag 19. oktober 2009

DSpace-brukergruppemøte i Gøteborg


Når: 14-16 oktober 2009
Hvor: Gøteborg, Sverige
Konferanseprogram
Presentasjoner
Bilder

Jeg har vært på tredagers DSpace-konferanse i Gøteborg. DSpace er programvaren som ODA er basert på. Det var mange spennende og viktige presentasjoner, men den som skapte mest jubel var nok Stuart Lewis' presentasjon av DSpace versjon 1.6. Den forventes å være ferdig til bruk i februar 2010.

Nye funksjoner:
  • Statistikk
Den innebygde statistikken i DSpace har til nå gitt veldig lite nyttig informasjon. Man har blant annet ikke kunnet se hvilke filer som blir lastet ned. De fleste brukerne har benyttet seg av tredjeparts-statistikk som Google Scholar. Statistikken som nå har blitt utviklet blir som et rammeverk. Det vil si at man får en ferdig basisversjon av statistikken (out-of-the-box), men at man selv kan gå inn og gjøre endringer i funksjoner og utseende. Man har dermed større muligheter til å tilpasse statistikken til hva man har behov for. Stor forbedring!
  • Embargo
Mange utgivere/forlag opererer med såkalte embargoperioder. det vil si at en artikkel først kan publiseres etter typisk 6 eller 12 måneder. Tidligere har administrator måttet holde rede på dette selv samtidig som man legger inn dokumenter i DSpace. Nå kan man legge inn dokumentet og samtidig oppgi dato for når det kan publiseres, og så ordner DSpace alt for deg. Dette betyr betraktelig mindre arbeid for administrator.

  • Felles metadata-redigering
En fantastisk funksjon! Dette kan brukes på enkeltdokumenter, hele samlinger, søkeresultat, ja nesten hva som helst. Når man har hentet frem dokumentene man vil redigere, så trykker man enkelt på "Edit metadata" og får lastet ned en csv.fil (Åpnes i Excel eller OpenOffice calc), og man får et regneark med de metadataene man vil redigere i klartekst. Ved bruk av regnearkets innebygde funksjoner (Søk og erstatt osv.) kan man så redigere mange elementer samtidig. Før så har man bare kunnet redigere ett og ett dokument, og da med mye innsats. Funksjonen kan også brukes til å flytte store mengder dokumenter mellom samlinger, og til å laste inn nye metadata (riktignok uten mulighet til å laste opp filer samtidig).

Dette er de tre hovedfunksjonene som kommer i versjon 1.6, men frykt ikke, det kommer masse mer også!
  • Autoritetsregister
DSpace kommer nå til å ha bedre støtte for autoritetsregister. Noen vil følge med DSpace (kobling til Sherpa/Romeo for tidsskrift- og utgivernavn), men man har også mulighet til å legge til egne registre. Et nasjonalt forfatter-register er spesielt etterspurt.
  • Innhøsting
Man har i tidligere versjoner kunnet la andre høste DSpace-arkiv via OAI-PMH. Nå kan man også høste inn andres samlinger til eget arkiv via denne protokollen. Man kan selv definere om man kun vil ha metadata, metadata + lenke til originaldokument, eller metadata  + originaldokument. Funksjonen gjør det enkelt å samle materiale om man for eksempel har flere DSpace-arkiv ved samme institusjon.
  • Atom
Det vil nå bli mulig å lage RSS-feeder på enkeltsamlinger og søkeresultater. Det vil si at man enkelt kan holde rede på om det kommer inn nye dokumenter i samlinger man er interessert i.

 Til sammen 89 nye funksjoner, dette er altså bare en oversikt over de viktigste (og minst tekniske).

Alt i alt en spennende konferanse med masse innhold, gode presentasjoner og hyggelige mennesker. Arrangørene gjorde en kjempejobb, vi ble busset rundt i Gøteborg, og det var både mottakelser og omvisninger. Vi ble til og med hentet med buss på hotellene hver morgen og kjørt til konferansesenteret. Bussen kom kl. 08.00, triste greier for de av oss som aldri noensinne har rukket en hotellfrokost...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar