onsdag 7. oktober 2009

1st Conference on Open Access Scholarly Publishing - COASP

Når: 14-16 september 2009
Hvor: Lund, Sverige
Konferanse-program 
Webcast

Kort oppsummering:
Peter Suber var én av mange gode foredragsholdere. Han gikk igjennom 10 utfordringer for Open Access-utgivere, og presenterte mulige løsninger.
  • Measurements: Impact Factor er ofte diskriminerende mot nyoppstartede tidsskrift. Vi trenger alternative målemetoder, slik at også OA-tidsskrifter kan "vinne IF-spillet".
  • Opening up: Vi må fortelle brukerne hva de kan gjøre med dokumentene som er åpent tilgjengelig. Gratis (free of charge) er ikke det samme som libre (til fri benyttelse).
  • Closing up: Forskjellen mellom prestige og quality. Quality kan man ha fra oppstart, mens prestige tar tid. 
  • Quality: Noen kritiserer kvaliteten på OA-tidsskriftene, blant annet fagfellevurderingsprosessen. Suber innrømmer at noen OA-tidsskrifter har svakheter på det feltet, men det betyr ikke at alle OA-tidsskrifter er faglig svake. Lav prestige betyr ikke lav quality.
  • Preservation: Dokumenter som publiseres må bevares for ettertiden. Løsningen som velges bør være OA-vennlig. (Libre tillater migrering og endring i format, gratis gjør ikke det!)
  • Honesty: Det har vært skrekkeksempler på automatisk genererte artikler som har blitt tatt inn i OA-tidsskrifter (David-Andersen hoax). Noen brukere vil derfor for alltid tro at alle OA-tidsskrifter er humbug. Trenger f.eks. en OASPA code of conduct for å motbevise.
  • Publication fees: Ødelegger fagfellevurderingsprosessen? Skremmer forfattere? Det er flere TA (Toll Access)-tidsskrifter som også krever publiseringsavgift!
  • Sustainability: Mange tviler på at OA-tidsskrifter vil vare, fordi de kan da ikke tjene penger på å legge ut materiale gratis...? 
  • Redirection: Mye av midlene er knyttet til TA-tidsskrifter. Pengene bør redirigeres fra abonnementsavgifter over til publisering i OA-tidsskrifter. Ikke så mange som har gjennomført denne redirigeringen ennå, vi mangler erfaringer.
  • Strategy: Velge mellom "Gardening" (overleve, trives, lykkes, stelle med sitt), og "Activism" (argumentere, debattere, gå i mot motforestillinger)
Andre gode presentasjoner:
Geoff Builder - Crossref
Kan brukes til å unngå døde lenker. DOI. Unngå navneproblemer.

John Willinsky - Open source publishing platforms
Fortalte om oppbyggingen og utviklingen av OJS. Open Source. Gi noe tilbake til samfunnet.

Viktigst: Subers presentasjon som er beskrevet ovenfor ga et veldig klart bilde av utfordringene man støter på hvis man vil publisere OA-tidsskrifter. Det var også nyttig for meg å møte det norske OA- og DSpace-miljøet
Morsomst: John Willinsky er en underholdende og engasjert foredragsholder. Konferansieren var en tro kopi av Borat, både i utseende og bevegelser, og var underholdende han også. Dog noe ufrivillig.
Annet:Konferansen kunne vært bedre organisert. Det ble litt mange og lange pauser, som egentlig skulle inneholdt poster-sessions.

1 kommentar:

  1. Flott at du var på OASPA, Trude!

    Skulle gjerne vært på denne konferansen selv, men det hjelper når du har skrevet referat og lagt ut Webcast!

    Open Access må drives ut fra institusjonene, etter manges mening. Det er klart at man ikke vil tjene penger på OA. Man må se på publisering som en kostnad, en dokumentasjon.

    Offentlige institusjoner tjener heller ikke penger på undervisningen, eller markedsføringen.

    OA vil gi institusjonen mye oppmerksomhet. Undersøkelser viser vel at OA fører til mer sitering av artikler. Dette bør være viktigere for forskningen, siden det gjør den kjent!

    Hilsen fra Kristin!

    SvarSlett