tirsdag 30. mars 2010

Teknologiske trender

Bibliotekmøtet, Hamar 18.-19. mars

Jeg (Bettina) deltok 2 av 4 dager på det 72. norske bibliotekmøte. Konsentrerte meg om foredrag om vår digitale hverdag og veien videre.

Topp teknologiske trender
Første foredrag handlet om "topp teknologiske trender for bibliotek" og var en paneldebatt. Thomas Brevik (Sjøkrigsskolen) åpnet med å si at plattformuavhengighet er en topp trend. her må man finne løsninger som fungerer for alle/ de fleste og stille krav til leverandører. For LS sin del kan dette settes i lys av bla. lesebrett, e-bøker og mobilsatsing. Han oppfordret bibliotekarer til å tenke nytt og løsrive oss fra tankegangen bibliotek + åpningstid = sant. Heller alle steder, alle tider og hvor du er, når du vil. Cloud computing er også en trend vi må være obs på. Skyen (på norsk) er et begrep for programmer og tjenester som finnes tilgjengelig på veven. Lagring skjer ikke lokalt, men er tilgjengelig på nettet. Google-kontoer er et eksempel på dette. Bra for å senke kostnadene, men vi må ikke glemme å bevare dataene også for ettertiden.

Kim Tallerås (HiO) tok for seg linked data. Dette er et standard autoritetsspråk der det handler om å dele, tilgjengeliggjøre og knytte sammen data. Ved å ikke bare publisere rene nettsteder, men også råe data (metadata), blir veven et bedre sted. Dette gjelder bilder, bøker o.l.

Sølvi Tellefsen (Drammensbiblioteket) snakket om kunnskap og kultur som en topp trend. Sosiale medier er et verktøy, en markedsføringen av biblioteket. Men akkurat markedsføringsbiten bør vi bli bedre på. Tellefsen nevnte også at hvis man blir begrenset av dårlige kommunale nettsider/standardsider ved institusjonen, så må man tenke annerledes. Opprette egne nettsider/blogger o.l. slik at man kan bygge siden opp akkurat slik man ønsker. Eks. Drammens nettsider.

The future of the libraries
Dr. Klaus Ceynowa fra Bayerische Staatsbibliothek var en av foredragsholderne på "The future of the libraries". Han snakket om at bibliotekets mobiltjenester kom til å vokse seg større. I dag har bla. Worldcat og Library of Congress iPhone applikasjoner som er verdt å sjekke ut.

Om e-bøker vs. p-bøker (papir): "Hvis lukten av bøker er det eneste som holder oss tilbake vil det ikke ta lang tid før bøkene er død..". Steve Haber, mannen som utviklet Sony lesebrettet.

Ceynowa mener at bibliotekene må tenke nytt for å overleve. Biblioteket bør bli et sted for kulturell kommunikasjon og ha en wow! faktor over seg. Man kan eksempelvis bruke arkitekturen som en "unique selling point". Her kan jeg trekke inn et foredrag med Nye Deichman og deres planer. Ut i fra bildene og fremtidsidéene ser det lovende ut mht arkitektur og innhold. Her var et av hovedpoengene tilgjengelighet. Bokbestanden må ned, men bøkene som blir igjen skal være tilgjengelig for publikum istedenfor å støve ned i magasin. Det snakkes om kafé i første etg. og en døgnåpen avdeling.

På "The future of the libraries" var også Dagmar Langeggen fra BI biblioteket en av foredragsholderne. Hun fortalte om bibliotekets erfaringer med chat. For dem var dette en suksess og mer effektivt enn telefon. Forutsetter mye planlegging mht vaktlister. Her må personalet reagere fort mht svar til brukeren. For dem fungerer også Twitter bra. Dette fordi studentene blir oppfordret til å bruke Twitter også i tilknytningen til andre deler av skolegangen. På Facebook tipset hun oss om at det var lurt å la studentorganisasjonen reklamere for siden våres. BI biblioteket kjører også en del brukerundersøkelser istedenfor å prøve og feile. Sett i sammenheng med sosiale medier ble det nevnt på et annet foredrag at man behøver statistikk for å se hva som fungerer og ikke fungerer mht Facebook, Twitter, blogg o.l. Slike tjenester tar tid mht markedsføring og opparbeiding av tilhengerskare, men ser man at det ikke fungerer etter å ha testet det ut en stund, må man ikke tviholde på eks. Twitter bare for at alle andre er der..

Markedsføring av bibliotek
Jeg kunne ha skrevet mye mer om dette, men nøyer meg med å lenke til to andre interessante foredrag: Trekk inn brukerne for bedre markedsføring av biblioteket og
Gi et godt førsteinntrykk av biblioteket

torsdag 4. mars 2010

Content strategy for the web

Web Content Strategy Workshop, tirsdag 9. februar 2010 (Oslo/Dataforeningen) - med Kristina Halvorson

Presentasjonen kan du laste ned her: http://drop.io/sw10halvorson

Først en slags definisjon av innholdsstrategi (fra Brain Traffic):
"Content strategy plans for the creation, delivery, and governance of useful, usable content. And for your content strategy to be effective, it needs to support business objectives and meet user goals."

Kristina Halvorson er blitt en guru innen
strategi og metoder for godt innhold på nettsteder. Hun startet workshopen med et sitat:
"The single most important thing most Web sites can offer to their users is content that those users will find valuable."
- The Elements of User Experience, Jesse James Garrett

En annen påstand:
Visst er vi avhengige av teknologi, design, arkitektur for å levere vevsider som oppleves nyttige for brukeren - men nettstedene og deres teknologi, design, arkitektur er svært lite verdt hvis ikke innholdet er godt skrevet og presentert, aktuelt og målrettet osv osv

Underlig er det derfor, at i de aller fleste vevprosjekter blir innholdet viet liten oppmerksomhet og små ressurser - i forhold til resten av oppgavene i et vevprosjekt. Og i forhold til innsatsen som kreves for å levere og vedlikeholde godt vevinnhold. Og det er vårt problem - sier Kristina (med følgende eksempler på utsagn om vevinnhold - fra ulike prosjekter):

HERE'S OUR PROBLEM.
  • "We can figure it out later"
  • "The copy shouldn't be that big of a deal"
  • "We already pretty much know what we want to say"
  • "We already have most of the content"
  • "I should be able to take care of this myself"
Hvem ville sagt det samme om usability eller design?

Kristina Halvorson "definerer" vevinnhold omtrent slik: text, data, graphics, video and audio. Men hun trekker spesielt fram tekst og skriving for vev, - og rollen web writer. To viktige begrunnelser (fra boken hennes; Content Strategy for the Web):
  • "The majority of the online content that helps our audiences find information and complete tasks is still text."
  • "More often than not, it's the web writer's responsibility to turn content strategy recommendations into real content the user sees and appreciates."

"Kristinas 10 kjappe" - som bør besvares for de ulike innholdsbitene på et nettsted (sakset fra presentasjonen):

NOT JUST...
- What

BUT...
- What
- Why
- How
- For whom
- By whom
- With what
- When
- Where
- How often
- What next
...og på workshopen fremhevet hun spesielt "Why"...

Hun har utviklet metoder for å jobbe med vevinnhold (etter samme prinsipper som man bruker for design, brukervennlighet etc). Innholdet skal lages for veven, men samtidig bygges i forhold til organisasjonens mål, målgrupper, strategier etc Og vedlikeholdes/oppdateres, med planer for videre utvikling. Og ikke minst: vevinnholdet skal lages ut fra brukernes ståsted.

Noen stikkord om hvilke oppgaver hennes metoder/verktøy dekker:
  • Content audit (quantitative & qualitative)
  • Content inventory
  • Content analysis
  • Content strategy (informed recommendations)
  • Content maintenance plan
  • Content workflow
Her er mange og store oppgaver. Noen av dem er beskrevet i presentasjonen, alle er beskrevet i boken.

Innholdet og kriterier som Kristina Halvorson belyser får ikke stor oppmerksomhet i Difis nåværende målinger, men jeg tipper det kommer. Og det er gledelig at det er Dataforeningen som arrangerte denne workshopen; via programmering, usability osv er vi nå kommet til at selve innholdet er viktig - også i de kretser :-)

Og aller viktigst:
brukerne måler oss på innholdet allerede - og har alltid gjort det! De blir ikke lenge eller kommer tilbake til våre nettsteder dersom innholdet er dårlig...

Til slutt en stor anbefaling av Kristina Halvorsons bok - den er inspirerende skrevet!

http://braintraffic.com/
http://contentstrategy.com/


onsdag 3. mars 2010

Blogger og RSS

Etterhvert som det opprettes flere og flere blogger ved Læringssenteret, så blir det utfordrende å følge med på når det kommer nye innlegg. Litt av poenget med en blogg forsvinner dessverre om man må sende ut en e-post for å gi beskjed hver gang man skriver noe nytt på bloggen. RSS er en måte å holde seg konstant oppdatert på. Av og til kan du velge mellom RSS og Atom. Atom er tenkt som en erstatter for RSS, så ikke bli forvirret, de fungerer i all hovedsak på samme måte.

Planen var at jeg her skulle skrive et innlegg om hvordan man enkelt kan få beskjed om nye blogginnlegg via RSS. Jeg ser dog ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt, det finnes andre som allerede har skrevet mye og grundig om emnet.

Vil du vite mer om hvordan RSS kan hjelpe deg med å holde styr på bloggene: ta en titt på denne veiledningen.

Her beskrives det hvordan man kan abonnere på en RSS-feed via nettleseren (som er det enkleste), og hvordan man alternativt kan bruke nettbaserte lesere som Google Reader og Feedreader, eventuelt e-postprogrammer som Thunderbird. Selv foretrekker jeg Netvibes.

Bloggen "23 ting om 2 null" skriver også om RSS og Atom - og har egne treningsoppgaver

Lykke til!